ΕφΣυν 5.2.2025
Τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου πρέπει να διαλευκανθούν. Όφειλε το Λιμενικό να προβεί σε ενέργειες διάσωσης ενός σκάφους που κλυδωνιζόταν υπερφορτωμένο, με βάση ενημέρωση για την επικινδυνότητα των συνθηκών την οποία διέθετε αρκετές ώρες πριν από το ναύαγιο, όπως προβλέπεται στη Διεθνή Σύμβαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για την θαλάσσια έρευνα και διάσωση (Search and Rescue – SAR) που υπογράφτηκε το 1979 και έχει κυρωθεί με τον νόμο 1844/1989;
Ο Συνήγορος του Πολίτη προχώρησε, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, σε ανεξάρτητη έρευνα και κατέληξε χθες σε πόρισμα στο οποίο καταγράφονται σαφείς ενδείξεις ότι οκτώ ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού οφείλουν να λογοδοτήσουν για παράλειψη καθηκόντων έρευνας και διάσωσης. Η σημερινή αντίδραση του Υπουργείου Ναυτιλίας, που με μία θεσμικά απαράδεκτη ανακοίνωση επιτίθεται στον Συνήγορο του Πολίτη, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι η Kυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές ως εγγυήτριες του κράτους δικαίου αλλά ως αντιπάλους.
Αυτό αποδείχθηκε με τον τρόπο που αντιμετώπισε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, επίσης με την αντισυνταγματική διαδικασία διορισμού νέων μελών σε δύο ανεξάρτητες αρχές, τώρα με την απαξίωση του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος αναγκάστηκε να διενεργήσει ανεξάρτητη έρευνα ακριβώς επειδή το Λιμενικό απέρριψε τις εκκλήσεις του να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για το δυστύχημα. Μετά τα Τέμπη, η Πύλος αποτελεί άλλη μία ανοιχτή πληγή για το δημοκρατικό κράτος δικαίου στην Ελλάδα.