Εφημερίδα Έθνος 11/9/2012
Συμπληρώνονται σήμερα 11 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που αποτέλεσε ένα γεγονός-σταθμό για την παγκόσμια Ιστορία, όχι μόνο γιατί συμβολίζει με μια φρικιαστική αμεσότητα την αμφισβήτηση του άτρωτου της αμερικανικής επικράτειας, αλλά και γιατί υπήρξε η αφορμή για την έναρξη μιας σειράς νέων πολέμων, καθώς και για σημαντικές μεταβολές στο εσωτερικό όλων των κρατών του δυτικού κόσμου.
Η απάνθρωπη θεαματικότητα της 11ης Σεπτεμβρίου και ο τρόπος που προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης καλλιέργησε τον πανικό, εξυπηρετώντας ιδεολογικά τη συρρίκνωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ενασχόληση με την προσωπική ασφάλεια διογκώθηκε, καλύπτοντας ή πάντως περιορίζοντας όλους τους άλλους λόγους κοινωνικής ανασφάλειας με μια βαθύτερη σκιά.
Αν στο εσωτερικό των ΗΠΑ και αρκετών ευρωπαϊκών κρατών η κατασκευή μιας φοβικής πραγματικότητας από τα ΜΜΕ νομιμοποιεί την επιβολή ενός αστυνομικού κράτους, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής η 11η Σεπτεμβρίου χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογητικός λόγος για την πλήρη καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου.
Τα φοβικά σύνδρομα, που υποθάλπει η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ και -σε μικρότερο βαθμό- στην Ευρώπη, παραμένουν ισχυρά. Η 11η Σεπτεμβρίου συνεχίζει να προβάλλεται ως μήνυμα σύγκρουσης και όχι ως αφορμή έναρξης μιας συστηματικής προσπάθειας συνεργασίας μεταξύ των πολιτισμών. Ωστόσο, την περίοδο που διανύουμε είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ η δημιουργία νέων δικτύων συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των πολιτισμών.
Ως μήνυμα της 11ης Σεπτεμβρίου δεν πρέπει συνεπώς να θεωρείται η κήρυξη μιας σειράς νέων καταστροφικών πολέμων, αλλά πρωτίστως η ηθική απομόνωση των τρομοκρατών, χάρη σε πολιτικές που θα σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προάγουν τη διεθνή συνεργασία και την αξία του ανθρώπου σε κάθε σημείο του πλανήτη. Αν λοιπόν οι ίδιοι οι τρομοκράτες πρέπει ασφαλώς να αντιμετωπιστούν με μέτρα καταστολής, το φαινόμενο της τρομοκρατίας μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με πολιτικές που θα προωθούν την ειρήνη, τις ανθρωπιστικές αξίες και την κοινωνική αλληλεγγύη.