Political Parties in the 21st Century.

Επιμέλεια: D.Th. Tsatsos, Ev. Venizelos, X.I. Contiades (362 σελ., εκδ. Ant. Sakkoulas - Berliner Wissenschaftsverlag - Bruylant, Athnes-Berlin-Brussels 2004).

{gallery}eksofylla/25{/gallery}

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΥ 

Επιμέλεια: D.Th. Tsatsos, Ev. Venizelos, X.I. Contiades (362 σελ., εκδ. Ant. Sakkoulas – Berliner Wissenschaftsverlag – Bruylant, Athnes-Berlin-Brussels 2004).

{gallery}eksofylla/25{/gallery}

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΥ 

 

Η κυριαρχία των πολιτικών κομμάτων στη λειτουργία της σύγχρονης δημοκρατίας πολιτογραφήθηκε στον επιστημονικό διάλογο με τον όρο «κράτος των κομμάτων» (Parteienstaat). Παρ’ όλα αυτά, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα εντείνεται συνεχώς η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας και της αξιοπιστίας των πολιτικών κομμάτων και της πολιτικής τάξης κατά τη διεξαγωγή του πολιτικού παιχνιδιού και τη λήψη των κρατικών αποφάσεων. Η κρίση αντιπροσώπευσης και νομιμοποίησης των πολιτικών κομμάτων, η αδυναμία παραγωγής από την πλευρά τους πρωτότυπου προγραμματικού λόγου, η ιδεολογική σύγχυση, αποτελούν ορισμένες μόνον όψεις της κρίσης του κομματικού φαινομένου. Ταυτόχρονα, η μορφή και η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων προσαρμόζεται από τον τύπο των κομμάτων μαζικής ενσωμάτωσης στα πολυσυλλεκτικά κόμματα και στα κόμματα καρτέλ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η σταδιακή «επαγγελματοποίηση» της λειτουργίας τους. Κρίσιμη στην εξέλιξη του κομματικού φαινομένου χαρακτηρίζεται επίσης η αύξουσα και αυτόνομη λειτουργία των μέσων μαζικής επικοινωνίας.
Στις αρχές του 21ου αιώνα το μέλλον του κομματικού φαινομένου διασταυρώνεται με την κρίση αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας της πολιτικής τάξης, με την «πολιτικοποίηση» των μη κυβερνητικών οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και, αντίστροφα, την «ουδετεροποίηση» ευαίσθητων πεδίων κρατικής δράσης από την επέκταση της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, με την ιδιαίτερη επιρροή των δημοσκοπήσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διεξαγωγή του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά και με σημαντικές προκλήσεις όπως η δημιουργία υπερεθνικών πολιτικών κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν επιπλέον τον τρόπο προσέγγισης των πιο παραδοσιακών ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας του κομματικού θεσμού, όπως είναι η τυποποίηση της εσωτερικής τους οργάνωσης ή η διαφανής χρηματοδότησή τους.

Στον τόμο γράφουν οι:
Charalambos Anthopoulos, Hans-Herbert von Arnim, Kostas Botopoulos, Ian Budge, Kostas Chryssogonos, Xenophon Contiades, Michel Fromont, Apostolos Gerontas, Giovanni Guzzetta, Hans Keman, Christine Landfried, Yiannis Mavris, Heike Merten, Martin Morlok, Ilias Nikolakopoulos, Slobondan Samardzic, Svetomir Skaric, Evangelos Venizelos.