Εφημερίδα Έθνος, 29/6/2015
Οι πεντάμηνες διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο με ευθύνη τόσο των αδιάλλακτων δανειστών όσο και της απροετοίμαστης κυβέρνησης. Η Ευρώπη απέδειξε ότι δεν διαπνέεται πλέον από τις καταστατικές αρχές της. Ομως η επιλογή του δημοψηφίσματος, δύο ημέρες πριν εκπνεύσει η δεύτερη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, υπήρξε αλυσιτελής και καταστροφική.
Αλυσιτελής (και αντισυνταγματική), επειδή το ερώτημα που τέθηκε είναι ασαφές και παραπλανητικό, καθώς δεν αναδεικνύει τις συγκεκριμένες επιπτώσεις του δημοψηφισματικού διλήμματος. Ο ελάχιστος χρόνος διαβούλευσης και ανταλλαγής επιχειρημάτων επιτείνει τις εγγενείς ατέλειες του ερωτήματος, που βασίζεται σε κείμενα τα οποία ήδη έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα και είναι ανυπόστατα ως βάση διαπραγμάτευσης. Καταστροφικό, επειδή πλέον μεταφέρθηκε το πρόβλημα σε ένα νέο επίπεδο, δηλαδή από εκείνο του διακανονισμού της ελληνικής εκκρεμότητας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης σε αυτό της διαχείρισης της ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Πρόκειται για μία τεράστια πραγματική και συμβολική μετατόπιση, την οποία προκάλεσε ο εγκλωβισμός της κυβέρνησης στο προεκλογικό αφήγημα της παραμονής στην Ευρωζώνη χωρίς νέα μέτρα λιτότητας.
Τι θα σήμαινε για την κυβέρνηση ένα «ναι» στο δημοψήφισμα; Οτι θα υπογράψει και θα εφαρμόσει τις ακραίες περιοριστικές πολιτικές; Και τι θα σήμαινε ένα «όχι», πέραν της νομιμοποίησης της ρήξης με την Ευρωζώνη; Και στις δύο περιπτώσεις θα έχει παραβιάσει κατάφωρα τις πολιτικές της δεσμεύσεις.
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί απέτυχαν παταγωδώς, ξεκινώντας από την εριστική ρητορική, τη διγλωσσία και τη διαπραγματευτική κωλυσιεργία, μέχρι την επικίνδυνη δημοψηφισματική διαφυγή. Το βέβαιο είναι ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η χώρα θα κληθεί να επαναδιαπραγματευθεί με τους «θεσμούς» το μέλλον της εντός ή εκτός Ευρωζώνης. Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου έχει εκπνεύσει και απαιτείται να διενεργηθούν το συντομότερο εκλογές, ώστε να αποσαφηνιστεί ποιος και με ποιους όρους θα αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτήν τη διαπραγμάτευση. Αρα η ψήφος στο «ναι» συνεπάγεται εκλογές, ενώ η ψήφος στο «όχι» οδηγεί σε Grexit.