Συνέντευξη στην Εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ “, 11/04/2015
Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη
«Το ανορθολογικό μας Σύνταγμα- Γιατί απέτυχαν οι πολιτικοί θεσμοί;». Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ξενοφώντα Ι. Κοντιάδη (εκδόσεις Παπαζήση), ο οποίος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Σήμερα ο Ξενοφών Κοντιάδης μιλάει στην «Ελευθερία», όπου ανάμεσα σε άλλα τονίζει τα εξής: «Αν ως σύγχρονο κράτος εννοούμε ένα κράτος όπου έχουν εμπεδωθεί οι αρχές της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους δικαίου, εφαρμόζεται η νομοθεσία, εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε δικαστική προστασία, λειτουργούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί κοινωνικής ασφάλειας, έχει θεσπιστεί ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, το κράτος δεν θέτει εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τα φαινόμενα διαφθοράς είναι περιορισμένα και πολλά άλλα, τότε φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία».
Μπορείτε να μας πείτε τι θέλετε να πείτε με τον τίτλο του βιβλίου σας; Εκτιμάτε ότι απέτυχαν οι πολιτικοί θεσμοί επειδή είναι ανορθολογικό το Σύνταγμά μας;
Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε κάποια πράγματα αυτονόητα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και ο μύθος του «καλού Συντάγματος», ο οποίος δεν αμφισβητείται τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ο όρος ανορθολογικότητα δεν σημαίνει τίποτα άλλο, πέρα από το ότι χρησιμοποιούνται στο Σύνταγμά μας μέσα που αντιβαίνουν στους σκοπούς που το ίδιο εμφανίζεται να επιδιώκει. Άρα υπάρχουν εσωτερικές αντιφάσεις και αντινομίες στο Σύνταγμα που προκαλούν δυσλειτουργίες των πολιτικών θεσμών, σε ένα πολιτικό περιβάλλον που ούτως ή άλλως δεν διακρίνεται για τον ορθολογισμό του. Αυτή ακριβώς την ανορθολογικότητα αποκαλύπτει και αναδεικνύει το βιβλίο.
Πιστεύετε ότι η Ελλάδα απέχει σε μεγάλο βαθμό από το να χαρακτηριστεί ένα σύγχρονο κράτος; Τι πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση ώστε να εντάσσεται στη μεγάλη αυτή οικογένεια;
Αν ως σύγχρονο κράτος εννοούμε ένα κράτος όπου έχουν εμπεδωθεί οι αρχές της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους δικαίου, εφαρμόζεται η νομοθεσία, εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε δικαστική προστασία, λειτουργούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί κοινωνικής ασφάλειας, έχει θεσπιστεί ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, το κράτος δεν θέτει εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τα φαινόμενα διαφθοράς είναι περιορισμένα και πολλά άλλα, τότε φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Όταν θα γίνουν σοβαρά βήματα για την επίτευξη όσων προανέφερα, πράγμα που απαιτεί γνώση, βούληση και εθνική συνεννόηση, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για απομάκρυνση από τον Τρίτο Κόσμο και προσέγγιση του ευκταίου.